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SUBJECT : Staff’s Response to Commissioner Nord’s Questions for the Record, Final Rule 
for Play Yard Bassinet Accessory Misassembly under Consumer Product Safety 
Improvement Act § 104(b) 

 
 
On July 11, 2013, two questions posed by Commissioner Nancy Nord were shared with the play 
yard rulemaking team. The commissioner’s questions and staff’s answers are given below.  
 
Question 1: 
Laundering. Staff seemed to acknowledge at the July 9th hearing that there could be some 
difficulty in laundering bassinet accessory mattresses or related components due to this 
amendment but that these difficulties were offset by the safety benefits.    

a. Please describe more fully any detrimental effect on cleanliness. 
b. Is there any reason to believe that other hazards may be created by any difficulty in 

cleaning compliant products? In particular, is mold or other microbial growth likely?  
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Question 1 Staff Response: 
 
A. Please describe more fully any detrimental effect on cleanliness.   
 
The discussion on laundering bassinet accessories that occurred at the Commission Play Yard 
Hearing on July 9, 2013 was prompted by a comment received in response to the Play Yard 
Amendment notice of proposed rulemaking, published by the Commission on August 29, 2012.  
The commenter is a play yard manufacturer whose product line includes play yards with bassinet 
accessories.  Some of the commenter’s products are unique, however, in that the shell of the 
bassinet accessory is made of a cotton-blend textile, rather than a nylon-based material (which is 
easily washed by hand).  If the commenter permanently attaches rigid accessory attachment 
components to the shell, it will be difficult, or impossible, to wash the shell in an automatic 
washing machine.   
 
However, the bassinet accessory misassembly requirement would not alter the current ability to 
launder  most bassinet accessories on the market because the typical play yard bassinet accessory 
has a shell that is made with materials, such as nylon, that do not require machine washing.  
These products were meant to be hand washed.  Manufacturers typically recommend cleaning 
the shell with a mild household soap or detergent, followed by air drying.   
 
Staff examined the commenter’s product line in light of the comment.  Staff knows that the 
commenter produces other similar products in which the bassinet shell is not intended to be 
removable and is made of material that is easier to clean.  Therefore, if the commenter chooses to 
permanently affix the bassinet accessory attachment components to the shell (instead of choosing 
to comply with the requirement by passing the catastrophic failure test), it is reasonable to expect 
the commenter to change the product to allow the bassinet shell to be hand cleaned more easily, 
e.g., by constructing the shell from a nylon-based material instead of cotton-blend textiles.   
 
B. Is there any reason to believe that other hazards may be created by any difficulty in cleaning 
compliant products? In particular, is mold or other microbial growth likely?   
 
For the majority of play yard bassinet accessories known to CPSC staff, there is no difficulty in 
cleaning the products – the pad and the shell are made of materials that are cleaned easily by 
hand.  However, staff did review the incident data for play yard bassinets and did not find any 
hazard patterns involving mold or microbial growth that might arise from cleaning difficulties.  
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Question 2: 
Direct and Indirect Costs. Staff suggested that analyzing solely the costs of redesigning products 
to comply with this rule—versus the total related costs of compliance, including testing, 
certification, and recordkeeping—was appropriate because the former are the “direct costs” of 
the rule, while the latter are “indirect costs” and outside the scope of the required analyses. 

a. Why does staff consider “indirect costs” beyond the scope of analysis? 
b. Where, if at all, are the costs deemed to be indirect above considered and addressed? 

 
Question 2 Staff Response: 
 
A. Why does staff consider “indirect costs” beyond the scope of analysis? 
 
First, to clarify, the staff reviewed the draft rule amending the play yard standard in accordance 
with the Regulatory Flexibility Act (RFA) to assess the economic impact of the rule on small 
entities.  When conducting any analysis under the RFA, staff follows the guidelines established 
by the U.S. Small Business Administration (SBA) in SBA’s “A Guide for Government 
Agencies: How to Comply with the Regulatory Flexibility Act.”  
 
In our overall evaluation of play yards, we described the costs associated with the requirements 
of the play yard standard (and the misassembly amendment) to be “the direct costs of the play 
yard standard” because they emanate directly from the play yard rule.  We described the testing 
and certification costs as indirect costs because they emanate from the testing and certification 
rule (16 C.F.R. part 1107), a rule which was completed under a separate and distinct regulatory 
proceeding.  While the testing and certification costs do not emanate from the play yard rule, 
they are triggered by it.  Both are real costs that must be borne by manufacturers.  
 
In conducting a regulatory flexibility analysis, the staff distinguishes between direct and indirect 
costs, but the analysis accounts for both types of costs.  The regulatory flexibility analysis for the 
final rule on play yards described the possible impact of both the direct and indirect costs of the 
play yard standard on small businesses.  After describing the direct impact of the rule, the 
regulatory flexibility analysis described costs associated with the testing and certification rule, 
which would go into effect with the play yard rule, as follows (p. 27 of the June 6, 2012 briefing 
package):  
 

Although the direct impact of the staff-recommended final rule should not be significant 
for most small manufacturers, there are indirect impacts as well.  These impacts are 
considered indirect because they do not arise directly as a consequence of the play yard 
rule’s requirements.  Nonetheless, they could be significant.  Once the final rule becomes 
effective and the notice of requirements is in effect, all manufacturers will be subject to 
the additional costs associated with the third party testing and certification requirements. 
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This will include lead and phthalates testing, in addition to the physical and mechanical 
test requirements specified in the staff-recommended final rule.  Based on information 
provided by a play yard manufacturer, additional industry input, and confidential 
business information obtained when staff was developing the third party testing rule, total 
third party testing costs for play yards could amount to $3,520–$8,670 per sample, 
depending primarily upon the number of accessible components.  If lead content can be 
tested using X-ray fluorescence (XRF) technology (rather than “wet chemistry,” which is 
significantly more expensive), the cost per sample could fall to $1,710–$2,270.  Testing 
overseas could potentially reduce some third party testing costs, but that may not always 
be practical.  
 
On average, each small domestic play yard manufacturer supplies 14 models of play 
yards to the U.S. market annually.  Therefore, if third party testing was conducted every 
year, third party testing costs for each manufacturer could range from $49,300 to 
$121,300 annually.  Based on a review of firm revenues, the impact of third party testing 
could be significant for some small manufacturers, even if only one play yard sample per 
model is required for testing.  If more than one sample per model would be needed to 
meet the testing requirements, third party testing costs could have a significant impact on 
many of the manufacturers. 

 
The staff briefing package did not suggest that these costs were beyond the scope of the 
regulatory flexibility analysis or that they should not be considered by the Commission in the 
promulgation of the rule.  In fact, we pointed out that these indirect costs could be significant for 
some small manufacturers. 
 
B. Where, if at all, are the costs deemed to be indirect above considered and addressed? 
 
As shown above, the indirect costs were considered and addressed in the final regulatory 
flexibility analysis for play yards, in the June 6, 2012, briefing package.   
 
These costs were not, however, considered in the review of the potential impact on small entities 
for the bassinet misassembly amendment to the play yard standard (see the June 19, 2013 
briefing package).  The Commission is currently considering an amendment to the existing play 
yard standard.   Testing and certification costs were already triggered by the play yard standard 
when it went into effect on February 28, 2013.  Any additional testing costs from the new 
requirements are likely to be minimal.  Consequently, because the testing and certification 
requirements, and hence their costs, had already gone into effect, they were not relevant to the 
economic evaluation of the play yard amendment; that is, the testing and certification costs will 
be borne by play yard manufacturers regardless of the Commission decision on the play yard 
amendment.   




